2010. július 4., vasárnap

4th of July

A függetlenség napja az Amerikai Egyesült Államokban.

De mit is jelent ez a függetlenség? Jelent ez függetlenséget mindentől (mindenkitől)? Természetesen nem, mivel ez megvalósíthatatlan; ha ezt akarnánk elérni külön országot kellene mindenkinek kapnia. Tehát bármilyen függetlenségről is beszélünk, mindig valamire, illetve valami alól való függetlenségről beszélünk. Jelen esetben Angliától, illetve Nagy-Britanniától való függetlenségről van szó, hogy a telepesek a saját maguk által lefektetett elvek szerint élhessenek. Tehát ez függetlenség a birodalom elvei alól, szabadság a saját értékrendre, mely más mint a brit, bár nem kevésbé szigorú. Az anyagi függetlenséggel - amit ezzel a szabadságharccal elértek - együtt a vallás, a keresztény hit függetlensége, és a kereszténységre épülő alkotmányos berendezkedés 1776 legnagyobb vívmánya.

Benjamin Franklint idézve:
"God governs in the affairs of man. And if a sparrow cannot fall to the ground without his notice, is it probable that an empire can rise without His aid? We have been assured in the Sacred Writings that except the Lord build the house, they labor in vain that build it. I firmly believe this. I also believe that, without His concurring aid, we shall succeed in this political building no better than the builders of Babel” –Constitutional Convention of 1787 | original manuscript of this speech
gyors fordítással:
"Isten embereken keresztül uralkodik. És ha egy veréb sem eshet le az Ő tudta nélkül, akkor elképzelhető, hogy egy birodalom felemelkedhet a segítsége nélkül? Az Írás biztosít bennünket, hogy hacsaknem az Úr építi a házat, hiába fáradnak a munkások. Teljes mértékben hiszek ebben. Abban is hiszek, hogy az Ő együttműködő segítsége nélkül, a politikai rendszerünk kiépítésében, nem lehetünk sikeresebbek, mint Bábel tornyának építői."

Imádkozom, hogy hazánk politikai vezetői hasonló megfontolásokkal éljék mindennapjaikat, mivel B. Franklin kijelentése hazánkra is igaz.

Nincsenek megjegyzések: