2009. október 2., péntek

Kálvin év...


Ez az év Kálvin éve. Legalábbis többnyire szavakban. Nem mintha nem pont Kálvin tiltakozott volna, hogy róla évet, ünnepévet kiáltsanak ki, hiszen még sírját is úgy rendezte el, hogy nehogy bárkinek is esélye legyen azt meglátogatni, és ott leborulni.
Viszont ha látná a mai gyülekezeti helyzetet, biztosan szívesen eljönne és rendet tenne. Rendet tenne a fejekben, a szívekben és nem hagyná, hogy a mai visszaélések tovább folytatódjanak. Egy ilyen Kálvin-évben mindig benne lenne, hiszen bár szelíd ember volt, de Isten ügyéért nem kerülgette a konfliktushelyzeteket, hanem egyenesen rávilágított a konfliktusokra. Ez a Kálvin év így, megújulás, valódi szentség nélkül inkább Kálvin arculcsapása. Pedig a kálvini, azaz biblikus tanokhoz visszatérve lehetett volna a kálvini alapokhoz visszatérés éve, évtizede is.
Csak, sokan tudják, hogy ez együtt járt volna a valójában nem létező gyülekezeti tagságok megszüntetésével, az évtizedes, évszázados sallangok levágásával. Ez pedig sokakat kényelmetlenül érintett volna, hiszen például a református egyház papíron lévő tagjainak nagyjából 80-90%-át elveszítette volna. Persze ezzel a 10-20%-kal végre igazi missziót, igazi ébredést lehetett volna elérni, hiszen a keresztyén élet nem játék és mese, hanem világosság, só és kovász. A gyülekezetek (egyház) égőin pedig annyi kosz van, hogy a fény csak átdereng rajta, és csak néha-néha villanik ki teljes fényével. És most nem csak a református egyházról beszéltem. Akinek nem inge ne vegye magára, de aki magára ismer... vegye úgy, olyan komolysággal a Bibliát, ahogyan Kálvin tette.
Most a Kálvin év kapcsán több könyv is megjelent melyet Kálvin írt vagy vele kapcsolatban írtak. Ez egy pozitív hozadéka az évnek. Bátorítok is mindenkit, hogy olvassa a munkáit, melyek a mai, minden értelemben szennyezett világunkban olyanok mintha egy friss, üde réten szippantanánk bele a levegőbe.
Vegyünk tehát példát Kálvinról, és az ő Krisztus-követéséről, ajánljuk fel szíveinket Istennek állandóan, feltétel nélkül, és teljesen.

Soli Deo Gloria

Nincsenek megjegyzések: